Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Meghívó egészségnapra PDF Nyomtatás E-mail

Egészséges táplálkozásIsmét egy színvonalas programon vehettek részt egyesületünk tagjai az október 14-én tartott klubnapon. Dr Kemény János tartott előadást hiánybetegségek és megoldások címmel, Staris Sándor életmód tanácsadó az omega-3, omega-6 zsírsavak szerepét ismertette a szervezetünk működésében, míg Tieger Erika VACCESS terapeuta a táplálkozásról beszélt tagjainknak.

Kóstolót is kaptak az előadás résztvevői, akik megtapasztalták, hogy a növényekből is remek krémeket és élvezetes kenyérre kenni valót kaphatunk, amivel a margarint és a zsírt is kiválthatjuk.

 

Dr. Kemény János elmondta, hogy hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek, és mikor van szükség vitaminpótlásra?

Egészséges táplálkozás és elegendő mozgás, alvás mellett sokkal kisebb az esélye a vitaminhiány kialakulásának, ezért igyekezzünk megelőzni ezt a problémát! Csak abban az esetben van szükség vitaminkészítmények szedésére, ha a szervezet tartalékai kimerülnek és vitaminhiány alakul ki.

Beszélt arról is, hogy mik lehetnek a vitamin- és ásványianyag hiánybetegségek kiváltó okai. Idős korban egyébként is számolhatunk ezeknek a kialakulásával, de a rossz és rendszertelen táplálkozás, az érzelmi zavarok, (pl. pszichés eredetű étvágytalanság), és a súlyos függőségek csak fokozhatják a hiánybetegségeket. Problémát okozhat a foghiány idős embereknél, vagy az állati termékek fogyasztását teljesen kizáró, ún. vegetáriánus étrend, (B12 vitaminhiányt okozhat).

Gondot jelenthetnek a felszívódási zavarok (a bélrendszer működési hibája) és egyes májbetegségek. Okozhatnak problémát az egyes vitaminok felszívódását megnehezítő gyógyszerek pl. lipidszintcsökkentők elhúzódó használata (amely a zsírban oldódó vitaminok A, D, E és K) hiányához vezethetnek, vagy akár a tojásfehérje hosszú időn át tartó fogyasztása, amely a biotin felszívódását megakadályozó anyagot tartalmaz.

Hiánybetegséget okozhat még az elhúzódó jellegű antibiotikumkezelés, amely elpusztítja a bélbaktériumokat, azokat melyek a K vitamint előállítják. A napfényhiánya pedig a D vitamin hiányához vezethet.

Tagjaink még számos kérdést tettek fel Dr. Kemény Jánosnak, aki alapos és lényegretörő magyarázatot adott a feltett kérdésekre.

Staris Sándor az omega-3, omega-6 zsírsavak fontosságáról tartott előadást. Elmondta, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, de kimagasló szerephez jutnak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos (pl. mell-, prosztata- és vastagbélrák) betegségek prevenciójában is, sőt még a csontritkulás, egyes pszichés zavarok, bőrpanaszok, bizonyos autoimmun problémák és allergiák megelőzésében vagy enyhítésében is.

Tieger Erika a táplálkozással kapcsolatban említette meg, hogy mennyire fontos az egészségünk megőrzéséhez a helyes étkezés. Táplálkozni két okból kell. Egyrészt azért, mert a testünk abból épül fel, amit megeszünk, hogy a folytonosan pusztuló sejtek a táplálékok anyagaiból pótlódjanak. Másrészt azért van szükségünk a táplálékokra, mert ezek energiát is hordoznak. Energia kell a légzéshez, a gondolkodáshoz, a futáshoz, még az alváshoz is. Ezek szerint két dologra kell figyelnünk, amikor az ételeinket megválogatjuk. Arra, hogy mit és arra, hogy mennyit eszünk.

Végül sor került a kóstolóra ahol a zöldségekből készült különböző krémeket kenhettek a kenyerükre az előadáson résztvevő tagjaink.

A választék a következőkből állt: Lencse krém,- Tojásos waldorf krém,- Céklasaláta,- Humusz (Csicseri borsó),- Sárgarépakrém,- Padlizsánkrém,- Napraforgómag krém,- végül pedig a Barackos köles lepény.

 

 

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!