Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Az életmentés kötelező PDF Nyomtatás E-mail

2015.01.20.

Háztartási baleset a családban bármikor előfordulhat. Van olyan helyzet is, amikor az újraélesztés ismerete életet menthet. Ezért fontos, hogy mindenki tudja az elsősegélynyújtás alapvető szabályait és menetét. Magyarországon legalább évi negyedmillió otthoni baleset történik, és semmi sem garantálja azt, hogy mi vagy a környezetünkben élők nem lesznek részesei ennek a statisztikának. Ezért szerveztük meg Feth Katalinnak, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezete Területi vezetőjének a „Háztartáson belül történő elsősegélynyújtás” című előadását a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában január 20-án.

 

 

 

 

 

 

 

Ha olyan esetet látunk, amikor szükséges az újraélesztés alkalmazása, először gondoskodni kell a mielőbbi szakellátásról, majd azonnal hívni kell a mentőket a 104telefonszámon, - ezzel a mondattal kezdte előadását Feth Katalin. - Bármikor adódhat olyan eset, amikor „Pista bácsi” összeesik a buszmegállóban, és segítségre szorul. Ha ilyen esettel találkozunk az a feladat, hogy először odamegyünk, és megpróbálunk kommunikálni a segítségre szorulóval. Ha ez nem lehetséges, akkor megrázzuk, és ha erre sem reagál, a mentők megérkezéséig hozzálátunk az elsősegélynyújtáshoz. Hátra kell hajtani a fejet, közben nézni, hogy emelkedik-e a mellkas. Megfigyelni a rászorultat, hogy lélegzik-e, vesz-e levegőt 3 másodpercenként, illetve nem hallok-e szörcsögő hangot.  Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom).

 

Ha szükséges, megkezdjük az újraélesztést, aminek a menete a következő. A két kézfejet az ujjaknál átkulcsoljuk. A tenyér párnás részét ráhelyezzük a mellkas középvonalába, a szegycsont (mellcsont) alsó harmadára kb. a férfi mellbimbókkal egy vonalba Ezt követően lehet elkezdeni a mellkas lenyomását, kb. a mellkas keresztmetszetének egyharmadáig. A gerinchez hozzányomjuk a szívet, ezáltal keringésre, mozgásra kényszerítjük.

Szájba fújáskor ugyanúgy hátrahajtjuk a fejet, befogjuk a sérült orrát, majd a szájába fújunk. A két befújás közt, itt is fordítsuk fejünket a sérült mellkasa felé. A 30:2 arányú kompresszió-lefúvást addig végezzük, míg megérkeznek a mentők

A defibrillátor is hasznos eszköze az elsősegélynyújtásnak. Városunkban jelenleg 3 darab található és érhető el a lakosság számára, - Önkormányzat épületében, az uszodánál, és a tornacsarnokban  Használata a laikusok számára is könnyen érthető. Az elektródákat a betegre helyezzük a defibrillátoron látható ábrának megfelelően. A zöld gomb megnyomásával kapcsoljuk be a gépet. Nem kell félni a használattól, mert a defibbrillátor automatikusan érzékeli a pulzust, és az analízist is a gép csinálja.

Feth Katalin a törésekkel kapcsolatban is tanácsot adott az előadás hallgatóinak. Szúrós, szilánkos, nyílt törésnél, nem kell az elsősegélynyújtónak semmit sem tenni. Ilyenkor a mozgatásnál előfordulhat olyan eset, hogy a csont elvágja az artériát. Így a sérültet a talált helyzetbe kell hagyni, és hívni kell a mentőket.

Gerinctörés esetén, az eszméleten lévő beteget meg kell kérdezni arról, hogy mit érez. Látható jel a vizelet eleresztése. Itt is csak szakember végezheti a beavatkozást. Ha mégis olyan vészhelyzet van, hogy mozdítani kell a sérültet, akkor négy ember részvételével, összehangolt mozgásával végezzük el ezt a feladatot.

Artériás vérzés esetén pedig a nyomókötés az, amit egy elsősegélynyújtónak első sorban el kell végeznie.

Előfordulhat egy háztartásban az is, hogy az étel „cigányútra” megy. A tennivaló először az, hogy kb. ötször hátba vágom az illetőt, hátha ettől már eltávozik az a tárgy, ami a kellemetlenséget okozta. Ha ez a módszer nem használ, akkor a szegycsont alatt ökölbe szorított kézzel végzett speciális, ún.”Heimlich-féle műfogás” segíthet bármilyen légúti akadály - lenyelt legó, félrement falat - miatt fellépő köhögés, fulladás esetén.

Égési sérülésnél a legfontosabb a folyó hideg vízzel történő hűtés. 8-10 percen keresztül, ami a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja.

Feth Katalin az előadás résztvevőinek kérdésére válaszolva elmondta a széndioxid mérgezéssel kapcsolatos elsősegély tudnivalókat. A "mérgezéseket" leggyakrabban a bor "forrása" során keletkező gáz okozza, így elsősorban a borospince tulajdonosok odafigyelése szükséges. A szén-dioxid-"mérgezés" tünetei egyrészt az általános mérgezési tünetekhez hasonlóak, émelygés, fejfájás, hányinger, hányás, eszméletvesztés, de lehet néhány specifikusabb tünete is, az álmosság, fáradékonyság, vagy a levertség. Az elsősegélynyújtáshoz fontos megjegyezni, hogy mielőtt a gáztérbe lépne valaki (pl. borospince), lehetőség szerint gondoskodjon az átszellőztetésről. Azután vigye ki a sérültet a gáztérből, a bajbajutottat, helyezze nyugalomba, ültesse vagy fektesse le a szabad levegőn. Az eszméletlen sérültet helyezze stabil oldalfektetésbe, és ha leállt a légzése, kezdje meg az újraélesztést. Mentőhíváskor jelezze, ha műszaki segítségre is szükség van!

Még számos baleseti témával kapcsolatosan hangzottak el kérdések, mire az előadó részletesen válaszolt a kérdezőnek. A sok feltett kérdés is mutatta, mennyire szükség van arra, hogy tájékozottak legyünk a háztartáson belül történő balesetekkel kapcsolatban.

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!