Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
„Sztálinváros te csodás!” PDF Nyomtatás E-mail

2015.09.08.

„Sztálinváros, te csodás!” címmel új helytörténeti kiállítást nyílt az Intercisa Múzeumban, amire a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete is meghívást kapott. A kiállítás bemutatja hogyan született az ország első szocialista városa. A fotókiállítás egyesületünk tagjait különösen érdekelte, hiszen személyes tapasztalatokat szereztek a város építésénél.

Ezért a szeptemberi klubnapunkon látogatást szerveztünk az Intercisa Múzeum kiállítására. Szép számmal gyülekezetünk, hiszen mindenkinek volt emléke arról, hogy amikor fiatal volt mi történt a város építésekor. Szerették volna látni azokat a képeket, ami fiatalságuk emlékezetes élményeit hozza vissza a feledés homályából.

Békés Györgynek köszönhetően több ezer kép és dokumentum került kiállításra. A képek hitelesen mutatták be, az akkori eseményeket, és pontos képet adtak az ott élő emberek életéből. Minden résztvevőnek volt valami hozzáfűznivalója a bemutatott fotókhoz, tárgyakhoz. Többször elhangzott, emlékszel, amikor ott voltunk…. Látod az az embert ott a képen, az Józsibá volt, aki azon az építkezésen volt kőműves, aminek a tervezésében én is részt vettem. Olyan is volt, amikor valaki felkiáltott, nézzétek, az ott én vagyok a képen!

Sok hozzáfűzni valója volt az egyesületi tagoknak a látottakhoz, amit a bennünket kísérő fiatal régésznek is elmondtak. Személyes tapasztalat volt bőven arról, hogyan született meg az ország első szocialista városa. A nézelődés után, még egy videó vetítést is végignéztünk a város „hőskoráról”.

A kiállítás megtekintése után, még elmentünk meginni egy kávét vagy üdítőt, hogy a fehér asztal mellett még beszélgessünk egy kicsit arról, milyen volt fiatalnak lenni

2015-08-08 KES

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!