Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Mi lesz, ha megöregszünk….. PDF Nyomtatás E-mail

2015.10.30.

Novemberi klubnapunkon igyekeztünk olyan témát keresni, ami a klubtagoknak segítséget nyújthat a mindennapi problémák megoldásában. Ezért hívtuk meg az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet idősek otthonának igazgatóját, Bölcskei Annát, hogy tájékoztasson bennünket az intézmény által végzett közfeladatokról. Szép számmal jöttek össze a tagtársak, ami azt is bizonyította, hogy mindenkit érdekel az idősek otthona és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások.

Bölcskei Anna előadásában elmondta, az intézmény az idős önellátásra képtelen betegek mellett foglalkozik a szenvedélybetegekkel és a szociálisan rászorultakkal is. Három telephellyel rendelkeznek. A központ a Dunasor 15 számú épületben van, de található egy  idősek otthona a Barátság városrész külső területén (amit 2000-ben alapítottak), és egy családias jellegű épület a Batsányi út 15/A számon. Van egy negyedik telephely óvárosban a régi tanácsház épületében, ami napközi otthonos rendszerrel működik.

A rászorultság mellett dunaújvárosi állandó lakosnak kell lennie annak, aki elhelyezést kér valamelyik otthonban, vagy a gondozási, ápolási szükséglet mellett betöltötte a nyolcvan évet. Kérelmet kell kitölteni, amihez mellékelni kell különböző iratokat, így az orvosi véleményt vagy a nyugdíjszelvényt is.

A díj megállapításához nem csak a nyugdíjat, de például azt is figyelembe veszik, van-e ingatlan a kérelmező nevén. Ha ez az összeg nem fedezi az ellátás díját, akkor az önkormányzattól kérhető hozzájárulás. Jelenleg a kért összeg százhét ezer, de az önköltségi ár kettőszázhúsz ezer forint. A különbözetet állami finanszírozással pótolják. A vasmű is hozzá járulhat az ellátási összeghez, vagy segítség lehet még egyéb állami járulék.

Az idősek otthonában tartózkodóknak is jár hatvan nap szabadság, , ilyenkor csak az ágyfenntartási díjat kell megfizetni, ami az eredet összeg 20 %-a, de ugyan ez vonatkozik a korházi ellátásra is. Rendezvényekre és ünnepekre is el lehet vinni a családtagoknak a gondozottat. Jelenleg az otthonban élők közül a legidősebb száznégy éves, ami mutatja azt, hogy az otthonban lakók jól érzik magukat.

Az ellátás napi négy étkezés, a vacsora pedig heti három alaklommal meleg étel. A minőség a közétkeztetésnek megfelelő, de tekintettel az időskorúakra, só és cukorszegény. A konyhán igyekeznek a korszerű étkezés szabályok betartása mellett ízletes ételt főzni.  A gyógyszerek 60-70 %-át az intézmény fizeti.

A Batsányi úti intézetben átlag tíz fő tartózkodik, 1 + 1 év maximum tartózkodással. A bentlakás a családi krízishelyzetben is igénybe vehető. Itt a nyugdíj 70 %-át kell fizetni. Négy ágyas szobák állnak rendelkezésre.

Ellátások fajtái: Házi segítségnyújtás (mozgó nővérek az otthonélők számára). Itt egészségügyi feladatot látnak el szakorvosi javaslatra.

Lehet a házi segítségnyújtásnak olyan formája is, amikor az étkeztetési ellátás mellett takarítási, bevásárlási, mosási stb. de akár receptkiváltási feladatokat is végeznek az ápoló nővérek. Különlegesség, hogy az országban egyedül Dunaújvárosban van állandó, huszonnégy órás ügyelet, ami ünnepnapokon is működik. Ennek a szolgáltatásnak a térítési díja 840 Ft/óra, de függ az idős ember jövedelmétől is, mert a fizetett összeg legfeljebb a jövedelem 25 %-át teheti ki.

Igényelt szolgáltatás még a jelzőrendszeres segítségnyújtás. Ebben az esetben a gondozott kap egy nyakba akasztható készüléket, aminek a közreműködésével a diszpécser központon keresztül kaphat segítséget. Gombnyomásra kérhető segítség baj esetén, de ha elesik az idős ember, a központ azt is érzékeli és azonnal reagál rá. Hirtelen helyzetváltoztatás esetén automatikusan jelzést küld, amire ha nem reagál a használója, a központ beavatkozik. Azonnal küldi a gondozónőt, vagy a mentőt, rendőrséget a helyszínre. A GPS-el felszerelt készülék az ország egész területén használható, hiszen helymeghatározással a helyszínre küldi a segítséget.

Lehetőség van a szociális étkeztetésre is. Dunaújvárosban az jogosult erre a szolgáltatásra, akinek a jövedelme nem haladja meg a százezer forintot. Az ételt lehet az étteremben fogyasztani, de éthordóval haza is vihető, illetve igényelhető a házhoz szállítás is. Lehet a gondozott által igényelt diétának megfelelő menüt is kérni.

Az előadás után még sok kérdés hangzott el, de sokan elhatározták, hogy kérdéseikkel és kéréseikkel majd ezek után személyesen keresik fel az idősek otthonát.

 

2015-10-13 KES

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!