Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
„Én és a nagyapám” PDF Nyomtatás E-mail

2016.02.11.

Azt tartja a közmondás, „Ember tervez, Isten végez”, Egy kicsit ebbe a helyzetbe került a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, amikor a meghirdetett előadás helyett változtatni kényszerült a klubnapi programon. A várt előadó, Dr. Szarka Bernadett bőrgyógyász főorvos megbetegedett ezért elmaradt a bemutató, helyette projektorvetítést láthattak a klubnap résztvevői.

Az Én és a nagyapám Gertler Viktor rendezte, 1954-ben készült színes, magyar ifjúsági film nem volt ismeretlen az egyesület tagjai között, hiszen a film jeleneteit Dunaújvárosban, Almásfüzitőn, illetve a budapesti Széchenyi-hegyi Gyermekvasút Szépjuhászné állomásán forgatták.

A film témája egy új, szocialista nagyváros valahol Magyarországon az 50-es évek közepén. Mindenki vándormadárként érkezik valahonnan, mint Berci és részeges nagypapája, vagy faluról a Daru család. Berci azzal hívja ki maga ellen a gyerekek haragját, hogy mindenben ügyesebbnek és leleményesebbnek bizonyul társainál. Kis társnője, Kati, a dédelgetett libája miatt számít különcnek. A két gyerek között barátság szövődik.  A közösség végül befogadja őket Margit néni és Králik bácsi ügyködése nyomán, sőt a részeges nagypapa is jó útra tér.

Mindenki számára érdekes volt a projektorvetítés, hiszen sokan közülünk szemtanúi voltak Sztálinváros (ma Dunaújváros) építésének.

2016.02.11 Kóbor Etelka

 

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!