Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Részvétel a „Katyn-i mészárlás ” című fotókiállításon az Intercisa Múzeumban PDF Nyomtatás E-mail

2016.03.11

2016.március 11-én, 17:00 órára a „Katyn-i mészárlás ” című fotókiállítás megnyitójára. Ez a kiállítás azért is érdekes volt számunkra, mert sokan tagjaink közül személyesen is átélték a II. világháború rémségeit.

Már a találkozón szó került arról, hogy kinek milyen emlékei fűződnek a háborúhoz, és hány olyan történetet tudnának tagjaink elmesélni, amiben hasonló élményeket éltek át, olyant mint a bombázás, vagy szeretteik elvesztése. A fotókiállításon látott képekhez, a második világháború alatt történt Katyn-i mészárlás történetéhez, - amikor a szovjetek több mint tizenötezer elfogott lengyel tisztet és civilt öltek meg egy erdőben, - az egyesület tagjainak személyes emlékei is társultak.

A Városháza téren, az Intercisa Múzeum II. emelet kiállítótermében gyülekeztünk, hogy részt vegyünk a megnyitón.

A megnyitón Farkas Lajos múzeumigazgató elmondta, hogy a közelmúltban számos magyar városba is elvitték a Katy-i tragédiát bemutató fotókiállítást, aminek most az Intercisa múzeum ad helyet. A kiállítást április 05-ig nézhetik meg az érdeklődök. Ez a fotókiállítás lehetőséget ad arra is, hogy mi magyarok is szembenézzünk a történelmünkkel.

Ezután Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete beszélt arról, hogy népirtásnak kell minősíteni a Katyn-i mészárlást, melynek célja az volt, hogy megsemmisítsék a lengyel nemzet elitjét, ennek következtében magát a nemzetet is.

Dr. Mitrovics Miklós történész összefoglalójában elemezte a II. világháború történetét, és azokat az okokat, amik egy ilyen tömeggyilkossághoz vezettek.

A megnyitó után az egyesület tagjai együtt nézték meg a fotókiállítást.

 

2016-03-11 Kóbor Etelka

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!