Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Bemutatjuk egyesületünket PDF Nyomtatás E-mail

Városalapítók

 

 

A városalapító egyesület már tizenegy éve működik azzal a céllal, hogy megbecsülje a közös múlt értékeit, hogy Dunaújváros lakosaiban kialakítsa a lokálpatrióta szellemet, és megőrizze a város építészeti és kulturális hagyományait. Bár idős koruk miatt az egyesület néhány tagjától mindig búcsút kell venni, mégis folyamatosan fejlődik a taglétszám, újabb és fiatalabb tagokkal bővülünk, így lehetőséget adva annak, hogy az ifjabb nemzedéket is megnyerjük ügyünknek.

 

 

A programokat a taggyűlésünkre és összejöveteleinkre úgy állítjuk össze, hogy az tükrözze a várost építő munkások hagyományait, az építészet és a kultúra emlékeit, de egyben képet adjon tagtársainknak Dunaújváros fejlődéséről is. Az általunk a Görbe utca sarkában elhelyezett emléktábla koszorúzása, - melyet az egyesület állított 2001-ben, Dunaújváros várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulójára – már bele tartozik a várost építők hagyományos megemlékezésébe.

Hangsúlyt helyezünk a helyi lakosok megkeresésére, akiknek családja a múltban Penteléhez és a környező falvakhoz kötődött. Előadásokat rendezünk részvételükkel, ahol mesélnek a múlt emlékeiről, a honfoglalás korától napjainkig.

Tudásunkat vetélkedő formájában elevenítjük fel, amikor számot adunk mindarról, amit Pentele-, Sztálinváros-, Dunaújváros- építésénél végeztünk és tapasztaltunk.

De nem csak a várossal, a várost körülvevő ipari létesítményekkel is foglalkozunk. Sokan közülünk tanultak a város iskoláiban, dolgoztak ezekben az üzemekben. Tapasztalatuk és véleményük még ma is értékes információ lehet az ott dolgozók számára.

Mivel a tagok átlag életkora meghaladja az ötven évet, szervezetünk olyan előadásokat is tart, ami az időskorúak életmódjával, egészségével, és életminőségével is foglalkozik. Az ismeretterjesztő előadásokra neves szakembereket hívunk meg, akik segítenek a betegségek felismerésében gyógyításába.

De nem csak a testtel, a lélekkel is foglalkozunk, amikor egy-egy ünnep alkalmával beszélgetünk egymással, rákérdezünk „hogy vagy?”, és ha tudunk a gondokon segíteni, közös összefogással megtesszük azt.

Kirándulásokat szervezünk a városba és környékére, amikor megtekinthetjük a környezetünk új és régi értékeit.

Kapcsolatot létesítünk más Dunaújvárosban működő szervezetekkel is. Előadást hallgatunk munkájukról és arról, miben segíthetünk egymásnak. De közös összejöveteleken veszünk rész a város nyugdíjas egyesületeivel is.

Beteget látogatunk, segítünk az egyedül állóknak, programokra ajánlatot teszünk, és sajnos ha kell, részt veszünk tagtársunk végső búcsúztatásán is.

Igyekszünk az utókor számára maradandót létrehozni. A tagjaink életrajzáról gyűjtött munka, azok feldolgozása, a várost építő emberek életének története, tanulságul szolgálhat az utánunk következő nemzedékek számára.

Kóbor Etelka

egyesületi titkár

 

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!