Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Látogatás a Paksi Atomerőműben PDF Nyomtatás E-mail

(2011.április.11. Paks, Paksi Atomerőmű Zrt)

Nagy előkészület és izgalom előzte meg a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete tagjainak látogatását a Paksi Atomerőmű Zrt-ben.

Már hónapokkal előtte megkezdődött a szervezés az utazásra, amiben nagy segítséget nyújtott a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatói központ. Miután a kért adatszolgáltatást elküldtük a látogatói központnak, már semmi sem állta útját annak, hogy kíváncsiságunkat kielégítsük.

 

 

 

 

 

Kilenc órakor indultunk Dunaújváros autóbusz állomásától célunk felé. Jó hangulatban és nagy várakozással indultunk útra. Gyorsan megtaláltuk az autóbusz parkolót, innen már csak rövid séta volt célunk elérése. Míg várakoztunk, hogy sorra kerüljünk az egyesület kávéval és üdítővel kínálta meg a kiránduláson résztvevőket.

Első utunk a látogató központba vezetett, ahol a belépőt nem nukleáris berendezések, műszaki adathalmazok fogadták, hanem egy nagyméretű akváriumot láttunk a Duna élővilágával. A kiállítás helytörténeti, néprajzi emlékekkel folytatódott, hogy utána majd eljussunk a nukleáris energia alkalmazásának titkaihoz. Számunkra bepillantást engedett az atomerőmű munkájába, ismertette velünk működését, miközben figyelemmel kísérhettük a világ energiahelyzetét és bepillantást nyerhettünk a nukleáris energetikai beruházásokba. Miután végignéztük a kiállítást, sor kerülhetett az erőmű megtekintésére is.

Sajnos nem mindenki jöhetett velünk, hiszen a sok lépcső és a hosszú séta sokunknak fárasztó kirándulásnak tűnhetett. De a vállalkozó kedvű tagtársaink kíváncsisága nem ismert határt, és tettre készen vállalta, az előtte álló megpróbáltatásokat. Itt egyórás séta során, csoportos látogatás keretében szakavatott idegenvezető kíséretével jártuk végig a legérdekesebb részlegek. Az erre a célra épített üvegezett folyosókról megnéztük a működő atomreaktorokat és a vezénylőtermet.  A védősisak felvétele után beléphettünk a turbinacsarnokba és közvetlen közelről nézhettük meg a hatalmas méretű turbina-generátor egységeket.

Mindenki számára emlékezetes élmény volt az, amit ott láttunk. Sokat tanultunk a látogatásból és sok ismeretet szereztünk az atomerőmű működéséről.

Végül ebéddel és egy Paks városában tartott nézelődéssel zárult a napunk.

(KES)

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!