Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Duna-Menti Szent Orbán Borrend borkóstolója egyesületünknél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kóbor Etelka   
2011. október 19. szerda, 18:57

Borlovagok a városalapítóknálSzólt az Isten: "Kedves fiam Noé

Hát az óbor, hadd lássuk, hogy jó-é?"

Felelt Noé: "Iszom reggel óta

Gyere pajtás, van még a hordóba!"

Akár ez a „Gárdonyi Géza a bor legendája” vers is lehetett volna mottója annak az október 11-én megtartott városalapító klubnapnak, amit a Duna-Menti Szent Orbán Borrend nagymestere Králl István és Schmidt Attila krónikás ceremóniamester tartott.

 

Nem csak az előadás, de a borok is kiválóak voltak, amit kóstolóként hoztak az előadók. Megismertük a borrend történetét és elért eredményeit, tájékozódtunk az Adony környékének bortermeléséről, és nem mellékesen a szőlőtermesztésről és a borfogyasztásról. Megtudtuk, azért választották a Szent Orbán nevet a borrend részére, mert egyrészt Orbán napja környékén vannak az utolsó meleg őszi napok, utána sokszor már fagyos idő következik. Ilyenkor szüretelik a szépen kifejlett szőlőszemeket.

Másodsorban Orbán pápa (aki 230-ban halt vértanúhalált) rendelte el, hogy a mise áldozatokat nemesfém edénnyel kell elvégezni, amelynek díszítésére szőlőfürt motívumokat kell alkalmazni.

Sok kérdés merült fel a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel kapcsolatban, hiszen az egyesület tagjai közül sok gazdának van szőlője és bora. Králl István nagymester és Schmidt Attila krónikás ceremóniamester nagy szakértelemmel válaszolt a feltett kérdésekre. Elmondták, hogy ők hogyan gondozzák a szőlőket és mi a jó bor készítésének a titka.

Végül következett az előadás fénypontja a borkóstolás. Na, nem csak úgy „lekortyintva” a finom nedűt, hanem szagolgatva, ízlelgetve a különböző borokat. Megtudtuk mi a különbség az új és az ó bor között. Hogy miből készül a rosé, és mikor a legfinomabb. Megismerhettük, hogy melyik fajta bor - milyen hőmérsékleten a legzamatosabb, hiszen az sem mindegy, hány fokos az itóka, vagy milyen színe van.

Végül az aranyló folyadék mindenki számára jókedvet csinált, így nem csak a megszerzett tudást, de a kellemes hangulatot is megköszöntük Králl István nagymesternek, valamint Schmidt Attila krónikás ceremóniamesternek.

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!