Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Szemünk fénye, avagy látástól - vakulásig PDF Nyomtatás E-mail

Dr. Kollarics Béla főorvos (balról) és Szabadi Imre egyesületi elnökIsmét egy nagyon színvonalas előadáson vehettünk rész a Dunaújváros Alapítóinak Egyesületében. Meghívott vendégünk Dr. Kollarics Béla főorvos volt, aki a szem betegségeiről, és az időskori látással kapcsolatos problémákról tartott előadást. Az előadáson, az egyesület tagjai nem csak passzív résztvevők voltak, de a szemmel kapcsolatos betegségekről kérdéseket is tehettek fel, amire azonnal megkapták a válaszokat.
 

 

 

 

 

Az időskori látásromlás ma már egy elfogadott tény. Mégis meglepő volt a főorvos előadása, amiben arról beszélt, hányféle panasszal és betegséggel fordulnak hozzá az idős emberek. Részletesen elmagyarázta azokat a tüneteket, amelyeket jó ha mindenki ismer, hiszen ha ezzel időben fordulunk szakorvoshoz, megelőzhetjük a súlyos szemkárosodást, vagy akár a vakságot is.

Gondoltunk volna arra, hogy a szemhéj megereszkedése akadályozhatja a szem kinyitását, és hogy ez, a szemgyulladástól a fekélyig különböző megbetegedést okozhat? Vagy ismerjük azt a tényt, hogy időseknél gyakori a szemszárazság, ami kötőhártya gyulladáshoz vezethet, pedig egy nedvesítő szemcseppel, vagy műkönnyel a probléma egyszerűen orvosolható? Az sem ritka, hogy valamilyen krónikus betegséghez (cukorbaj, magas vérnyomás, érelmeszesedés) társul a látásromlás. Súlyosabb esetekben azonban a korosodással komoly szembetegségek is kialakulhatnak (ilyen a hályogképződés, basalioma, glaucoma, vagy a makuladegeneráció, azaz sárgatestsorvadás), amelyek végleges látásvesztéshez is vezethetnek.

Mindezekről egy igen tartalmas és érdekes előadást hallhattak az előadás résztvevői. Dr. Kollarics Béla főorvos elmagyarázta - laikusoknak is érthetően – miből áll a szem, és melyek a betegségei, és melyek azok a tünetek, amire oda kell figyelni. Néhány tagtársunknak a felvetett problémákkal kapcsolatban tanácsolta menjenek el szemészeti szakrendelésre, ahol betegségükre megfelelő kezelés és gyógyszert kaphatnak, néhánynak pedig azonnal praktikus tanácsot adott. Az előadás mindenki számára hasznosnak bizonyult, hiszen a hallgató számos olyan ismerethez jutott, amivel megelőzheti és felismerheti a szem betegségeit és az ezekkel járó tüneteket.

Bár tudjuk ötven év felett a látásromlás és a szembetegség gyakori probléma, mégis megfelelő odafigyeléssel, és rendszeres orvosi kezeléssel, ezek a betegségek orvosolhatóak, és akkor szemünk még sokáig éles és tiszta képet közvetíthet számukra a környező világból.

 

 

 

 

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!