Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
A fémzeneszerző és mobilszobrász PDF Nyomtatás E-mail

Móder Rezső Dunaújváros fémzeneszerzője és mobilszobrászaSzerencsés a Dunaújváros Alkotóinak Egyesülete, mivel tagjai között tudhatja Móder Rezsőt, aki a kortárs szobrászat és festőművészet egyik jelentős alkotója. Műveit több ízben is díjjakkal tüntették ki, nem csak hazánkban, de nemzetközi fórumokon is! Már hagyomány az egyesületünknél, hogy időnként megtekintjük tagtársunk alkotásait és ellátogatunk az E-műteremgalériába, a dunaújvárosi (óvárosi) Kultúr közbe. Itt nem csak a szabadtéri szobortárlat, de kamara-kiállítás is fogad bennünket.
Először néhányan, az egyesület tagjai közül, bizalmatlanul méregették a szabadtéren kiállított műveket, de miután egymás után szólaltatták meg a különleges hangú szobrokat, mindjárt más vélemény alakult ki az alkotásokról.
A festmények és a kortárs művészek alkotásai nagy sikert alkottak. Az idős emberek először tanácstalanul álltak az alkotások előtt, de miután a művész elmagyarázta, mi minden rejlik egy egyszerű rajzban, vagy egy színes képben, már maguk is „kritikai elemzésbe” kezdtek a kompozíciók láttán!

 

Móder Rezső Budapesten 1954. június 14.–én született. Eredeti szakmája villanyszerelő, elektrikus volt. 1982–ben elvégzi a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, ahol festői diplomát kap. Mestere Gerzson Pál, akinek mértani törvényekre épülő síkhatású kompozíciói nagy hatással vannak tanítványára.
Pályája kezdetén lírai-expresszionista kollázsokkal, erős érzelmi töltésű rajzokkal mutatkozott be, de már korai festményein is feltűntek további, konkrét és gépies alakzatok is.
A 80-as évek közepén ezek a kétdimenziós tárgyak kiléptek a síkból, megjelentek a dunaújvárosi Vasműből származó és azokra visszautaló rozsdásodó acélelemek – „Égigérő tragacs” (1985). 1987-ben elkészült az első zenélő-mobil acélszobra, ami egyedülálló ötdimenziós alkotásként jelenik meg művészetében. „Kozmosz-sorozat, Időzenetengelyek.” Az alkotásokban egyszerre van jelen a negyedik (idő) és az ötödik (hang) dimenzió, illetve a tárgy-létrehozás és a közreműködés lehetősége is (mobilkoncertek, zeneművek). Konstrukciói az univerzum jelképei, és a jövő zenéjének autentikus hordozói. A szobrász -festőművész elgondolásaii rendkívül egyszerűek, miközben megpróbálja elképzelni a jövő század zenéjét, ami nem csak ipari, de egyben kozmikus hangzású is lesz
Móder Rezső -dunaújvárosi, -pentelei sőt -sztálinvárosi, ezért olyan, mint az anyagtól elszakadni nem tudó kézműves! Így alkotásaival, mobil zenélő szobraival egyúttal tiszteleg Sztálinváros építői előtt is.

Díjak:

Hincz Gyula-díj (1974)
Nemzetközi Művésztelep I. díja, Varsec, Bulgária (1980)
Győr Városért Emlékérem (1989)
II. Nemzetközi Minta Triennále II. díja (1991)
II. Nemzetközi Szobrászrajz Biennále díja (1993)
Köztéri Szobor és Objekt Pályázat I. díja, Regensburg, Németország (1994)
Dunántúli Független Video és Film Fesztivál III. díja (1996)
„MM”-díj (2000)
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma díja (2000)
„Művészettel az új évezredbe” közönségdíja (2000)
Munkácsy-díj (2001)
Nemzetközi Akcióművészet és Installáció Kiállítás I. díja (2002)
Országos Faszobrászati Biennále díja (2002)
Fejér Megyei Közgyűlés díja (2004)
Galéria 13 díja (2004)
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díja (2004)
Országos Salgótarjáni Rajzbiennale díja (2004)

Saját írásai: objektversei
KOZMOSZ - Sorozatok I-XIII. (1987-1991), (mappa, 1991)
Objektversek, Magyar Napló, 1993/4.
Objektversek, Zsarátnok, Győr, 1995/2-3.
Objektversek; Dimenziók a művészetben és azok agyonhallgatása 1988-tól (in: életmű kat., 1998, Dunaújváros).

 

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!