Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Kiállítás a Kortárs Művészeti Intézetben PDF Nyomtatás E-mail

Kortárs Művészek kiállítását néztük megHa valamiben bővelkedik Dunaújváros, az a képző- és iparművészek száma, akik aktív részesei a térség művészeti életének. A városban számtalan szobor és műalkotás van, ami a helyi művészek munkáját dicséri.
Ezt a kulturális értéket szemlélteti a Kortárs Művészeti Intézetben megrendezett kiállítás. Az egymástól gyökeresen eltérő stílusok, a különböző alkotások, mégis egységes képet adtak a kortárs művészetről. Ezt nézték meg szeptember kilencedikén, a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete tagjai, akik nagy számban vettek részt a kiállításról, és a Kortárs Művészeti Intézetről szóló előadáson, és a tárlatvezetésen.


Színvonalas képet kaptunk a művészek ábrázolta jelenről, és a stílusokról. Elsősorban tagtársunk Móder Rezső, szobrász és iparművész alkotásait emelném ki, aki a kiállított képeit megmutatta, és a laikus nézőknek elmagyarázta, hogyan kell a műalkotásokat szemlélni és megérteni. Így már szinte látható volt a képek sugározta érzelem, az erőt és energiát mutató vonalvezetés, és a dinamika, ami nem csak Móder Rezsőt, de a kiállításon résztvevő művészek alkotásait is jellemezte.
A tagok megcsodálták Birkás István, Cyranski Mária, Gombos István, ifj.Koffán Károly, Ihász János, Kovács György, (a teljesség felsorolása nélkül) és még számos művész alkotásait. Megálltak egy – egy kép előtt és tanulmányozták azokat. Sokan elidőztek Tábori Csaba „Tíz parancsolat” című képe előtt, megpróbálva felidézni a tízparancsolatot. Sokan megálltak és elgondolkodtak azon a három zacskón is, ami csak úgy egyszerűségében a falra tűztek fel, és aminek fehér por tartalma sokkal többet fejezett ki a gondolatokban, mint amit a látványa jelentett.
Ez a kiállítás, ami Dunaújvárosban már hagyományokkal rendelkezik, nem hétköznapi módon jeleníti meg a modern korra jellemző érzelmeket, és a gondolatokat. A széles értelemben vett realitás itt nem sajátosság. A tárlaton szereplő művészek alkotásaikkal elárulják, hogy egyedi látásmóddal rendelkeznek. A kiválasztott motívumaik szimbolikusak, és személyes jelentést hordoznak magukban. Bár látható, hogy a művész törekszik a látvány minél tökéletesebb megjelenítésére, - a klasszikusokhoz méltóan a valóság megragadására, – azért az alkotás célja, végső értelme, az érzéki benyomás, és az, hogy nézők elgondolkodjanak rajta.

 

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!