Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Dunaújváros Alapítóinak egyesülete és a birkapörkölt PDF Nyomtatás E-mail

EgészségünkreIsteni pörköltillat terjengett a levegőbe. Rögtön tudtam jó helyen járok, hiszen a Dunaújváros Alapítóinak egyesülete készült a következő klubnapra a Pentelei Klubházban. Itt adtunk találkát az egyesület titkárával, hogy meséljen nekünk az egyesületről, a programokról, meg arról, hogyan érzik magukat az emberek ebben a közösségben.

 


- Nem kell úgy gondolni erre az egyesületre, mint valami nyugdíjas klubra. - válaszolta az egyesület titkára. - Persze tagjaink között tudjuk azokat az embereket, akik hajdan a város építésénél is jelen voltak, de ma már itt vannak azok a Dunaújvárosiak is, akik elkötelezettek a város iránt. Számukra is fontos, hogy olyan közösség tagjai legyenek, akik most is azon munkálkodnak, hogy Dunaújváros fejlődjön, és az ott élő emberek jól érezzék magukat.

Sokszor megkérdezik a véleményünket, és néha még a város vezetősége is kíváncsi arra, miről mit gondolunk, hiszen a tapasztalat, ami a tagjaink birtokában van, igen értékes tudás. Még emléktáblát is állítottunk a Görbe utcában, a város hajdani építőinek emlékére.

 

Miközben sétáltunk az egyesület titkára büszkén mutatta az éppen tevékenykedő tagokat.

- Józsi bácsi megint kitett magáért. Hiába a sok éves tapasztalat midig meghozza az eredményt. Én is kiszedem a kocsiból a „technikát”, a laptopot az erősítőket, és máris nekilátok az összeszerelésnek, igaz segítség is van hozzá. Délután klubnapot tartunk, és megbeszéljük az éppen aktuális, meg fontos dolgokat, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a táncos lábú fiukat és lányokat is megmozgatjuk egy kicsit. Harminc év felett már nem járunk diszkóba, de azért mindenki szeret táncolni és énekelni, és a mozgásra az ötven éven felüliek is szüksége van.

 

Júliusban, amikor a nagy kirándulásunkat szerveztük akkor is milyen fürgén mozogtak a tagtársak. Igaz, akkor az utazás Dunavecsétől - Dabasig tartott, mert megjártuk a Magyar El Camino zarándoklat egy szakaszát, de a borzaspusztai romtemplom közelében mindenki felélénkült. Lehet a mágneses erővonalaknak köszönhetően, de az is lehet csak annak okán, hogy a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete egy igazán összetartó jó közösség.

Meg azt is elmondhatom, jó kedélyű vidám csapat ez az egyesület. Látni kellett volna a tagtársakat a borkóstolón, amit a Duna-Menti Szent Orbán Borrend tartott részünkre. Miután végigélveztük a tájjellegű borok zamatát, már mindenki véleményt alkotott a jó itóka fogalmáról. Erről jut eszembe, most is biztos hoznak kóstolót a legények, a finom hazai borokból és pálinkából.

- Azért gondolom, egyéb rendezvények is vannak az egyesületnél?

- Az egyesület vezetősége mindig igyekszik a tagtársak részére olyan programokat összeállítani, ami mindenki érdeklődését kielégíti. Rendszeresen szervezünk az egészséggel kapcsolatos klubnapokat. Például azt, hogy a higiénia milyen fontos, akkor tanultam meg amikor Dr Révész Gertrúd doktornő tartott előadást a Guineai élményeiről. Az egészségre az egyesületünknél mindig nagy figyelmet fordítunk. Rendszeresen hallgatunk előadásokat neves orvosoktól arról, mi kell ahhoz, hogy megőrizzük a jó kondíciónkat, és ne legyünk betegek. Hogy ez mennyire fontos azt az általunk rendezett egészségnapon tapasztaltam meg, ahol az ingyenes szűrésen derült ki három tagtársunkról, hogy bizony cukorbetegek és szükségük van ehhez orvosi ellátásra.
A fiatalabb hölgyeknek és uraknak meg praktikus tanácsokat adunk például a fogyókúráról, meg a jó kondíció megtartásáról. Ilyen volt az, amikor a Dunaújvárosi Aikido Önvédelmi Klub bemutatót tartott nekünk. Nem csak megmozgatta a tagokat, de tippet is adott azoknak, akik szeretik a harcművészetet, vagy csak szerettek volna néhány önvédelmi fogást ellesni arra az esetre, ha megtámadják őket.
Aki pedig a művészetet kedveli, az is talál elfoglaltságot magának az egyesületben, hiszen tagjaink között vannak neves művészek, szobrászok, és alkotó emberek. Legutóbb a Kortárs Művészeti Intézetben megrendezett kiállítást tekintettük meg. De ezekről Pista bátyánk mindig rendszeres emlékeztetőt vezet, ahol bárki tájékozódhat a programokról.

- Sok tagja van az egyesületnek?

- Általában hetven – nyolcvan a taglétszámunk, és ebből legalább ötvenen mindig aktívak. Jó érzés az, amikor valaki nincs egyedül, mert vannak társaik, akik odafigyelnek rá. Itt van Irmácska, aki mindig gondoskodik arról, hogy mindenki megkapja a meghívókat, kezeli az egyesület pénzét, és mindig tudja, kivel mi történik. Tudja, hogy ha valakinek közülünk, a legújabb kalocsai hímzésminta kell, akkor Zsuzsa nénihez, meg Marika nénihez kell fordulni, mert ők már évtizedek óta hímeznek. Ha meg a kerttel vagy az ablakban lévő virággal van gond, akkor Józsi bácsit kell megkérdezni, aki egész életében agronómusként a növényekkel és az állatokkal foglalkozott, vagy ha gyógynövények hatásfokára, vagy a homeopátiára vagyunk kíváncsiak, akkor a kedves doktornő tagtársunkat vagy Katikát kell megkérdezni, aki egész életében az emberek egészségével foglalkozott. Már az interneten is szerepelünk, ha valakit érdekel az, hogy mit csinálunk az a weboldalon megnézheti.

- Azt már most is látom, hogy nagyon vidám és összetartó emberekből áll a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete.

- Ez így igaz, mindenki szívesen tevékenykedik az egyesület és a tagság érdekben. Itt van példának az egyesület elnöke, akinek ezt a pörköltet is köszönhetjük, hiszen a kapcsolatainak köszönhetően, kaptunk két birkát, amiből ez a nagyon finom pörkölt készül. Készülni kell nekem is, mert mindjárt itt vannak a vendégek. Mindjárt kész a zenéhez szükséges eszközök szerelése, és máris mehetnek a népszerű slágerek, vagy kezdődhet a nótázás.
Nagyon büszke vagyok az egyesületünkre, és még annyi minden mesélni valóm volna még a tagjainkról is. Azokról az emberekről, akik valaha a várost építették, vezető és irányítói voltak az építő munkának, akiket ma is várunk magunk közé. Igaz ma már a „Városalapító” csak a nevünkben van, hiszen az új tagok már nem alapítói, hanem építői Dunaújvárosnak, részesei a mindennapi életnek. Most már őket is várjuk, mert velük is szeretnénk ezt a kis közösséget tovább bővíteni, hiszen nálunk mindenkinek jutnak barátok, érdekes programok, na meg egy tál pörkölt is.

 

Dunaújváros, Pentelei klubház, 2012. október 18

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!