Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Hogy ne fájjon! PDF Nyomtatás E-mail

Dr. Gulyás Márta reumatológusIsmét egy kitűnő előadást hallgathattak a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete tagjai 2013. január 15.-én, a szokásos helyünkön. a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tantermében. Az előadó dr. Gulyás Márta főorvos asszony volt, aki a reumás megbetegedésekről, az ízületi gyulladások okozta tünetekről, beszélt tagjainknak. Az előadáson nem csak ismertetés hallhattunk ezekről a betegségekről, de tanácsokat is kaptunk ezek megelőzésével kapcsolatban, illetve a reuma kezeléséről és az egészséges táplálkozásról, öltözködésről is.

 

A főorvos asszony bemutatkozással kezdte előadását. Elmondta, hogy 1973-tól három éven keresztül már dolgozott szakorvosként Dunaújvárosban. Azonban, a kevés lehetőség a szakmai fejlődésre, az hogy az ígért mozgásszervi osztály nem készült el, arra ösztönözte, hogy máshol vállaljon gyógyító munkát. Budapesten az V. kerületben 25 évig volt főorvos, egy önkormányzat által támogatott rendelő intézetben, a reumatológiai osztályon. Ez után Algériába került, ahol öt évet töltött orvosként, tanácsadóként, majd ismét Budapesten a VIII. kerület rendelőintézetében gyógyította a reumás betegeket.
Ekkor hallotta, hogy Dunaújvárosban nincs reumatológus, és úgy gondolta ismét szüksége van a városnak a szakmai tudására. Már három éve itt gyógyítja a rászorult betegeket. Lehet, nemsokára teljesedni fog egy régi álma is, és létrejön Dunaújvárosban, egy mozgásszervi rehabilitációs osztály.

Dr. Gulyás Márta főorvos asszony elmondta, hogy a reuma kialakulásának sok magyarázata lehet. Elsősorban a nem megfelelő mozgás, a helytelen étkezés, és még a helytelen öltözködés is okozója lehet a betegségnek.
A mozgás az élet! Sajnos nem megfelelőképpen élünk vele. Hogyan mozogjunk? Egyszerű a válasz, se túl sokat, se túl keveset. Legjobb már reggel elkezdeni az ágyból kikelve, tornásztatni az ízületeket, az egész testünkben. Kezdhetjük a nyakunkkal, jobbra – balra mozgatva, és félköríves mozgást végezve. Következhet a vállízület, amit a behajlított könyök, körkörös mozgásával végezhetünk, és többször is megismételhetünk. Fontos a kéz, az újjak és a csípő megfelelő gyakorlatai, amivel megmozgathatjuk az itt lévő ízületeket. A főorvos asszony külön felhívta a figyelmet a gömbízületek karbantartására, hiszen a váll és a csípőízület a legmozgékonyabb, mivel minden irányban szabadon mozoghat. Ezután a derék, térd és lábízület megfelelő gyakorlatait végezhetjük el. Lényeges, hogy a gyakorlatok során minden ízületre kerüljön sor.

Ha reggel és este legalább egy negyed órát tornászunk, mellette sétálunk, egészségesen táplálkozunk és figyelünk az életmódunkra, akkor nagy valószínűséggel, idős korban sem kell felkeresni a reumatológus szakorvost. Rosszul gondolkodnak azok, akik úgy vélik, hogy a munkahelyen, vagy a háztartásban végzett munka pótolja, ezeket a gyakorlatokat. A napi igénybevétel, nem azonos a megfelelő mozgással, mert lehet, sokszor hajolunk előre a napi munka során, de elfeledkezünk arról, hogy a derék hátra mozgatása is ugyan olyan fontos. Sőt túlerőltetni az ízületeket sem jó dolog.
Mozogni mindig kell és lehet is. Ha valakinek nagyon fáj a dereka, vagy ágyban fekvő beteg, akkor is lehetőség van olyan gyakorlatok elvégzésére, amivel át tudja mozgatni a megfelelő testrészeket. Arra is ügyeljünk, hogy ne terheljük meg a derekunkat egyoldalúan!
Néha még azt sem tudják a betegek, a problémájukkal mikor és hova kell fordulni. Nem szükséges egy reumás megbetegedéssel, vagy egy akut gyulladással az SBO (Sürgősségi Betegellátó Osztály) osztályra fordulni, inkább menjünk a körzeti orvoshoz, aki beutalóval elküld bennünket a megfelelő szakrendelésre. Időpontkérés után, a diagnosztizált betegség esetében, már tudni lehet, mire van szüksége a betegnek, kell-e fekvőbeteg ellátás, gyógyszer, vagy akár rehabilitáció.
A csontritkulás is szerepet játszhat betegségünkben. A csontok, ízületek gyulladását, a meleg duzzadt vörös foltok megjelenését, a fájdalmas gyulladások kialakulását okozhatja a fokozatos kopás. A reumatológiai betegségek közül leggyakoribb az úgynevezett kopásos ízületi fájdalom. Oka az ízületi porc leépülése, pusztulása, rugalmatlanná válása.

Nagyon fontos a reumás betegségek megelőzésében az étkezés. Megállapítható, hogy a betegségek egyharmada a helytelen táplálkozás miatt van, Szükség van minden tápanyagra, ami a szervezet energiaforrása lehet, de semmit sem szabad túlzásba vinni, még a vízívás mennyiségére is ügyelni kell! (pl. más mennyiség kell nyáron, és más télen) Nem szabad gondolkodás nélkül követni az éppen aktuális táplálkozási trendeket sem. Megfelelő mennyiségű, természetes anyagokból készült, zsírra, szénhidrátra, fehérjére (vitamin + nyomelem) van szüksége a szervezetünknek. Lehetőleg többféle élelmiszert, többféle helyről vásároljunk. Még a zöldségeknél is, egy fajtán belül különbség van, attól függően, milyen összetételű talajban termelték.
A köszvény esetében például nagyon lényeges a táplálkozás, hiszen a betegség jellemzője, hogy húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Kerülni kell a hús túlzott fogyasztását, (különösen a húslevest és a kocsonyát), de vigyázni kell a belsőségekkel és az alkohollal is.

A cukorbetegség is okozhat panaszokat, hiszen ez a betegség is negatív változásokat eredményez a mozgásszervi rendszerben, ami ízületi fájdalomhoz, izommerevséghez, duzzanatok kialakulásához vezethet. Ezt is megelőzhetjük a megfelelő étrend betartásával.
Bármennyire lényegtelennek tűnik, de a nem megfelelő öltözet is szerepet játszhat a reumás megbetegedések kialakulásánál. Néha fontosabbnak tartjuk a divatot, mint a megfelelő ruha viselését. Például ilyen a derék és a csípő szabadon hagyása, ami a reuma kialakulása mellett vesemedence gyulladást, és egyéb megbetegedést is okozhat. Helyesen megválasztott öltözettel kell védekezni a huzat ellen is, de fontos az erős napfény, vagy a fagyos hideg ellen való védekezés is.
Bár nem gyakran vesszük figyelembe, de az emberi lélek egyensúlya is szükséges az egészségünk megőrzése érdekében. Azt már elismerjük, hogy az immunrendszerre hatással van a stressz, az idegrendszerünk állapota. A legnagyobb ellenség a semmittevés, mert kell, hogy ne hiábavalóságnak érezzük az életünket. Az egészséges életvitelhez fontos a család összetartozása, az otthoni környezet, a megfelelő munkahelyi közeg, de még az alapvető anyagi biztonság is. Lényeges az egymásra irányuló figyelem, a jó társaság, és az, hogy legyen időnk egy egészséges életre!

 

Dr. Gulyás Márta még beszélgetett az egyesület tagjaival Dunaújváros múltjáról, és az általa végzett művészeti tevékenységéről is. Mivel az idő kevés volt ennek a tárgykörnek az alapos elemzéséhez, a tagság azt választotta, hogy evvel a témával egy későbbi időpontban még érdemes lesz foglalkozni.

 

(A helyszínen készült fotók megtekinthetők a képre kattintva)

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!