Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Majális a Rókavárban PDF Nyomtatás E-mail

hetyei Gábor előadást tart az egyesületünk tagjainakA Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete meghívást kapott a Pálhalmai Agrospecial Kft. munkatársaitól, hogy töltsünk egy kellemes napot a Rókavár nevű pihenőparkjukban. Így 2013. május 14-én a meghívást elfogadva elindultunk, hogy egy majális keretében egyúttal megismerkedjünk a Kft. történetével, és az eddig elért eredményeivel is.


A gyülekezés a Béke téri buszpályaudvar, uszoda felőli oldalán volt, ahonnan az Agrospeciál buszával indultunk a Rókavár nevű pihenőházba. Ott Hetyei Gábor, a Pálhalmai Agrospecial Kft. ügyvezetője fogadta csoportunkat, és mindjárt hellyel, és finom friss pogácsával kínált meg bennünket.
Elmondta, hogy  a Pálhalmai Agrospeciál Kft. 1994. január 1-jén a Pálhalmai Célgazdaság teljes körű jogutódjaként jött létre (száz százalékban állami tulajdonú). Kevés cég működik Magyarországon olyan hatékonysággal, mint ez a Kft, pedig a társaság nem profitorientált, nem az a célja, hogy nyereséget termeljen, hanem legfőbb feladata, hogy értelmes tevékenységet adjon a fogvatartottaknak. Munkájuknak hatékonyságát mutatja, hogy 580 millió forint nyereséggel zárták a tavalyi évet.
A társaság tevékenysége elsősorban a növénytermesztés ezen beül a takarmánygazdálkodás, sertés és szarvasmarha tenyésztés, de jelentős a zöldségfeldolgozás is. Korszerű sertéshizlaldáik segítséget nyújtanak abban, hogy előállítsák azt a húsminőséget, mint a külföldi versenytársak. Eddig kb. évi 17.000 db hízót értékesítette, melynek 40-50 %-át vágva kínálták a korszerű vágóhídon. De itt is növelni szeretnék a hatékonyságot, így a sertésértékesítési terv 2013 évben 18.510 darab sertés, amit remélhetően teljesíteni is fognak.
A társaság 4.095 ha szántó, 150 ha rét-legelő és 110 ha erdő területen gazdálkodik.
A szántóföldi termesztés teljes mértékben a legkorszerűbb nagyüzemi technológiákkal, eszközökkel, fajtákkal és anyagokkal történik. A gabonanövények mellett (pl.: búza, kukorica) ipari hasznosítású növényeket (pl.: napraforgó) takarmánynövényeket (pl.: lucerna) kerti zöldségnövényeket (pl.: zöldborsó, krumpli, káposzta) is termesztenek.
A kertészeti ágazat tervezi a közel jövőben, egy 50 ezer m³ tároló kapacitású tó létrehozását, hogy az így kialakított vízkészlet segítségével megoldható legyen a növények locsolása. Ebben a tározóban felhasználnák a környék tisztított szennyvizét is. A fiatal, tervekkel teli vezetőség is támogatja a csatornafejlesztést, a tározó medence kialakítását, és az öntöző rendszerek létrehozását.
A budapesti zöldségfeldolgozó üzemünkben 2011 októberében kezdődött meg a termelést.
A tisztított, konyhakész zöldségeket (burgonya, sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, káposzta, kelkáposzta, lilakáposzta, fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma) - tartósítószer nélkül - vákuumcsomagolással, hűtéssel teszik eltarthatóbbá.
A zöldségeket tisztítást követően - a megrendelő igénye szerint - egészben, szeletelve, reszelve, kockára, karikára, hasábra vagy julienne-re vágva csomagolják és a hatósági előírásoknak megfelelően, és folyamatos hűtést biztosító gépjárművekkel szállítják.
Pálhalmai Agrospeciál Kft. a minőségi munkavégzéshez rendelkezik különböző minőségellenőrzési bizonyítványokkal is, így az ISO 9001 és az ISO 14001 minőség- és környezetirányitási rendszerrel, valamint AQAP 2120 és a HACCP élelmiszerbiztonsági minősítéssel is.
Négy éves projektfejlesztés után, 2007. december 11-én kezdte meg munkáját a biogáz üzem.
Az újgalambosi majorban található beruházás legfontosabb szerepe a cégnél keletkezett biomassza jellegű mezőgazdasági hulladék - környezetvédelmi szempontból megfelelő - feldolgozása, ártalmatlanítása.  Az üzem, jelentős mennyiségű regionálisan gyűjtött hulladék (mezőgazdasági, konyhai, élelmiszer-ipari) feldolgozását is elvégzi. A megtermelt biogáz két gázmotort működtet, amely azután a villamos energiát termeli.
Fogvatartottak foglalkozása kiterjed a gazdasági ágazatra is, ilyen a mosoda, PC bontó, és egyéb ipari szolgáltatás. Jelenleg a mosodában havi 120 tonna anyag mosását végzi 87 fogvatartott. A bernátkúti higiénikus mosodában nem csak általános mosást végeznek, hanem szükség szerint thermodezinfekciós fertőtlenítést is használnak, de kérésre egyedi csomagolást, vagy háztól – házig szolgáltatást is vállalnak. A specializált Budapesti mosodájuk havi 55 tonna ruha mosását végzi, és a további intézeti mosodák havi 16 tonna, míg a külső partnerek 60 tonna ruhanemű tisztítását teljesíti. Az évi 2.247 tonna mosnivalók megrendelői között vannak a büntetés-végrehajtó intézet egységei, több neves szálloda, kollégiumok, kórházak és vendéglátó egységek is. A mosodákban környezetvédő technológiát használnak, és elsőként vezették be a SelfNess zöld védjegyet a mosóiparban.
A Pálhalmai Agrospecial Kft. elektronikai hulladék bontását és válogatását is végzi.
Saját hulladék begyűjtő és raktározó telephelyük van, ahol a saját begyűjtési és feldolgozási technológiájuk segítségével végzik munkájukat a fogvatartottak. Éves 2.000 tonna kapacitás áll rendelkezésükre, amiben többek között 270 tonna hűtő, és 200 tonna képernyős termék műszaki bontását végzik.
A Kft. az igények teljes körű kiszolgálása érdekében a szállítókapacitás is bővítette.
A Pálhalmai Agrospecial Kft. célja az új lehetőségek folyamatos keresése, a fogvatartottak munkájának biztosítása, illetve minél nagyobb részvétel a büntetés-végrehajtás belső ellátásában.
Ezután a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete tagjai meghívást kaptak egy ebédre, ahol kitűnő csülökpörköltet szolgáltak fel számukra.
Délután a Rókavár pihenőparkkal ismerkedtek meg tagtársaik. A napsütéses délután igazán kellemes időtöltésnek bizonyult, ahol a programon résztvevő tagtársaink nem csak beszélgettek és sétáltak, de az ott élő pónival és a szamárral is barátságot kötöttek! Mindenki nagyon jól érezte magát és megfogadtuk, ha lehet, máskor is ellátogatunk a Rókavár pihenőparkba.

 

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!