Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
60 éves jubileumra készül a Bartók Kamaraszínház PDF Nyomtatás E-mail

Bartók Színház és Művészetek Házában jártak a városalapítókIsmét útra keltek az egyesület tagjai 2013. november. 12-én, hogy személyesen látogassanak el a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házába, hogy tájékozódjanak a színház munkájáról a 60 éves jubileumi évad alkalmából.
Dobák Lívia a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója fogadott bennünket, és mutatta be tagjainknak a színház mindennapos életét. Nem csak a színház történetéről mesélt nekünk, de elmondta milyen előadások és művészeti foglalkozások vannak, és milyen darabokkal készülnek a jövő évadra. Az előadás mellett, kérdéseket is feltett tagjainknak arról, milyen tapasztalatokkal és élményekkel rendelkeznek a színház múltjával kapcsolatban.- A Bartók Béla kultúrházat 1953. december 31-én adták át a városlakók részére, ami az akkori Sztálinváros építőinek, és a Vasmű dolgozóinak művelődését és szórakozását szolgálta. A kultúrházat Zilahy István tervezte, és mindössze egy évet vett igénybe az építése. Az épület szocreál stílusban készült, az aulában Bartók Béla domborműve látható, az üvegkupola mozaikjai János vitéz történetét elevenítik meg.
Első működtetője a Sztálinvárosi Szórakoztató Vállalat volt. Színházi előadásokon kívül, klubok, művészeti szakkörök és színjátszó egyesületek is működtek benne.
1973-ban Bartók Béla Művelődési Központ néven fordulat állt be az intézmény életében, ebben az évben már saját bemutatóra készültek - az „A. Alegria: Kötélen a Niagara felett” című előadást tűzték műsorra, melynek rendezője Latinovics Zoltán volt.
1974-1976 a korszerűsítés, felújítás éve volt a színház életében, amikor Nagyszínpadot és Stúdiótermet korszerűsítették, új függönyöket, fényszabályozókat, hangfalakat szereltek fel.
A Bartók Kamaraszínház 1992. július 14-től már önálló egységként működött, és ekkor már bekerült az állami támogatást élvező vidéki színházak körébe. Már saját társulattal rendelkezett, és állandó vendégművészek vettek részt a színházi előadásokban.
1999-ben a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház, önálló tánctagozattal bővült. 2000-2001-ben a színházat átépítették, Rombauer Gábor építész-tervező munkája alapján. A háromszázhatvanmillió forintos beruházással megkezdődött az épület felújítása. Vadonatúj, klimatizált rendszer, akusztikusan megtervezett emelkedő nézőtér, forgószínpad, a legmodernebb digitális fény és hangtechnika, és kulturált öltözők létesültek a színház falai között, így a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, a kor követelményeinek megfelelő színház lett. Ma már saját társulattal rendelkezik, mintegy 30 művészt foglalkoztat, és számos meghívott vendéggel dolgozik, és évadonként 6 – 8 bemutatót tart.
További fejlesztések révén a színház mögötti parkban szabadtéri játszóhely jött létre színpaddal és zenepavilonnal, 2005-ben pedig egy új épületet is kapott a színház, melyben próbaterem, műhelyek és művész apartmanok kerültek kialakításra.
A 2013/14-es évad egyik legfontosabb küldetése, hogy a színház közösségi tér legyen. Az előző évadokhoz képest több bemutatóval, formabontó helyszínnel, tantermi projekttel, kávéházi csevegéssel színesíti a színház a repertoárt. A teátrum falain belül és kívül hat helyszínen kíván előadásokat létrehozni.
Jelenleg, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház és a Bartók Kamaraszínház tánctagozatának művészeti vezetője, Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművész, koreográfus. Tervei között szerepel Dunaújvárosban felpezsdíteni a táncéletet, minél szélesebb közönségréteghez  eljuttatni a táncművészet sokszínűségét, szépségét, és az iskolákhoz ellátogatva, tánckurzusokat, táncelőadásokat, bemutatókat tartani a társulattal.
Ma a színház jelentős szerepet játszik a város kulturális életében, a színházi előadások mellett az intézmény helyet biztosít programjában komolyzenei, könnyűzenei, szórakoztató rendezvényeknek és kiállításoknak is.

 

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!