Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Információ

- Kérdése van a weboldalunkkal kapcsolatban?

- Szeretne tagként csatlakozni hozzánk?

Hívja Tóth Jánosné, Irmát.

Telefon: 25/400-272Címlap
Fejlődik városunk PDF Nyomtatás E-mail

Szabó Imre (ballról) tartott előadást Dunaújváros építészeti fejlődésérőlDunaújvárosnak végre olyan főtere lesz ami méltó a város nagyságához és látványban is megfelelő helyet foglal el Magyarország városai között - mondta Szabó Imre Dunaújváros főépítésze a 2014. január 14-én megtartott klubnapon. A szokásos helyünkön, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tantermében megtartott előadáson ismét sokan gyűltek össze a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete tagjai közül, hogy meghallgassák a „Dunaújváros rendezési terve, városfejlesztési koncepciók címmel” meghirdetett előadást, hiszen mindenkit érdekelt, hogyan alakul városunk sorsa.


Szabó Imre előadásában elmondta: A közelmúltban két nagyobb projekt kezdődött el Dunaújvárosban. Az egyik az Európai Uniós pályázattal elnyert Városháza tér teljes megújítására. A pályázat által elnyert 1,8 milliárd forintos támogatással lehetővé vált Dunaújváros központjában lévő Városháza tér teljes megújítása.

A második a Római városrész szociális célú város rehabilitációja. Ennek célja az, hogy az intenzíven beépített környezetbe színes dolgokat építsenek be, ami lehetőséget teremt egy emberközeli élet megéléséhez. Ez a projekt is Európai Uniós forrásból lesz elkészítve. Az 1,2 milliárd forintos költséget itt is 100 %-ban az Unió finanszírozza.

Ebben az időben még több rekonstrukció is folyik a városban, hiszen nemsokára befejeződik a kórház műtődiagnosztikai szárnya. Kezdődik a vidámpark rekonstrukciója is, ahol az első ütemben két futballpálya készül el, valamint az ehhez tartozó infrastruktúra elkészítése, amiben az önkormányzat 80 milliós önrészt vállalt. 600 millió forintos támogatással a labdarúgó stadion fejlesztése is elkezdődik. A kormánytól kapott pénz segítségével, majd MB I-es labdarúgó mérkőzéseket is tudnak itt rendezni. Sajnos még szükség lesz további támogatásokra a teljes befejezésig.

Ha szélesebb körben nézünk körül, akkor a városnak, mint a „limes vonal” mentén lévő településnek, még további lehetősége van Uniós pályázatokra. A világörökség részét képező szakasz mentén, számtalan római emléket találhatunk, így Dunaújváros is része ennek a sokszínű helyszínnek.

A Városháza téren már teljes erővel folyik a beruházás, jelenleg megtörtént a régi házasságkötő terem lebontása. Már az ötvenes években terveztek egy utat, amin a Duna partra lehetett volna kijutni. Sajnos a tízemeletes panelházak építése miatt elég nehéz helyzet alakult ki, ennek a tervnek a megvalósítására.

Most a rekonstrukcióban, a Városháza „C” szárnyában a régi színházterem megújult, helyette egy korszerű impozáns házasságkötő terem kerül kialakításra, ideköltözik az anyakönyvi hivatal is. Egy kellemes kávézóval gazdagodik az épület, ami előtt padok és székek is lesznek kihelyezve, amivel színesebb, látványosabb lesz a tér.

A volt házasságkötő terem épületének megmaradt részébe kerül a kormányablak, ahol a lakossági ügyeket is intézik, például a személyi igazolvány vagy a jogosítvány cseréjét.

A Duna partra vezető sétányról kijuthatunk egy zöld területre, itt egy több korosztályos játszótér kerül kialakításra, ahol a városlakók még sportolhatnak és kikapcsolódhatnak. Akik továbbsétálnak, a sétány végén lévő kilátónál gyönyörködhetnek a szép tájban.

A jelenlegi parkolók helyére egy megújult közlekedési csomópontot alakítanak ki, ahová kétszáz új parkoló kerül. A bíróság mögött is új parkolók kerülnek kialakításra, de a kórház közös használatában is létrejönnek új gépkocsi parkoló helyek. A Városháza tér közepén díszburkolat, fák, kényelmes padok várnak majd bennünket. A tér közepén elhelyezkedő szökőkút látványos pontja lesz városunknak. A rehabilitáció befejezése május – június végére várható, hiszen már folyik a közmű kiváltása.

A Római városrész a Váci Mihály út és a Domanovszky tér érintésével kap új díszburkolatot.

Az úgynevezett kövérházak energiatakarékos burkolattal lesznek ellátva. Várnai Gyula festő, szobrász tervei alapján, az elkészült hőszigetelő falakra, római korra utaló művészeti alkotások lesznek felrakva. A projekt keretében ablakcserék és az akadálymentesítés is meg lesz oldva. A Váczi Mihály utca, sétáló utcává válik. Sportpályát alakítanak ki a Fáy András utca végén, és lesz egy nagy, modern játszótér is a Móra iskola melletti részen. Megújul a Pajtás óvoda, és közösségi helyiség lesz kialakítva, a volt APEH iroda helyén. Itt kap helyet majd a körzeti megbízotti iroda is. Jelenleg a kivitelezők kiválasztása folyik, és ha a tavasszal elindulnak a munkálatok, év végére készen lesz a beruházás.

Az előadás után az egyesület tagjai kérdéseket tettek fel Szabó Imrének, aki legjobb tudása szerint válaszolt a feltett kérdésekre. Végül a résztvevők megköszönték az előadást, és kérték a város főépítését, hogy továbbra is informálja őket, Dunaújvárosban történő beruházásokról, és azok elkészüléséről.

 
Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete, Powered by Joomla!